"Je vskutku zajímavé, jaké krásné věci dokážeme vytvořit, a kolik z nich bylo zničeno kvůli těm špatným..."
<

Téma týdne: Peníze

14. března 2010 v 14:07 | Annia |  Téma týdne
Peníze, toť zajímavé téma týdne. Peníze jsou všude, peníze velmi ovlivňují naše životy. A v neposlední řadě: Peněz je málo. Zvlášť u mě.<


Peněz je málo a to je problém. Už několik let mám svoji osobní finanční krizi, která má ale pramálo společního se světovou finanční krizí. Ta moje totiž vznikla dříve, a prohlubuje se hlavně v létě, například minulý rok jsem si na prázdniny našetřila 8000 Kč, z nichž na konci prázdnin zbyly 2000... njn, to jsou ty návštěvy obchoďáků. :-)

Jinak, já mám na měsíc, když to jde dobře, 1000 Kč. Což je pro mě ale děsně málo, co si budeme povídat... Prostě mi to nestačí, i když šetřím. Takže si na prázdniny hledám brigádu... Sice to bude moje první brigáda (njn, zatím se nepoštěstilo), ale už ji fakt potřebuju...

A nyní trochu obecněji o penězích. Co o tom říct?

Peníze jsou určitě potřeba. Už dávno se staly součástí života nás všech, a poslední dobou ještě více, než v dobách dřívějších. Dnes už by se dalo bez nějakého velkého přehánění říct, že "Dnes už se bez penez pomalu ani nevy****te." :-D
Co dělat ve městě bez peněz? Můžete se procházet, povídat si s někým, zkoušet oblečení v obchodech s tím, že si ho pak nekoupíte... xD

Peníze jsou potřeba na jídlo, zábavu, oblečení... Zkrátka jsou k životu potřeba. Takže řeči o tom, že peníze kazí člověka mi přijdou zcestné. Ovšem záleží taky na tom, jak se k penězům stavíte. Pokud jsou pro vás peníze prostředek k naplnění životních potřeb, ale rodinu nebo přátele byste nevyměnili ani za miliardy, pak je to v pořádku. Pokud ale prahnete po penězích, záleží vám nejvíc ze všeho na tom, abyste co vydělali co nejvíc a pak si mohli "všechno dovolit", pak je asi něco špatně, a peníze vás opravdu můžou kazit.

Půjčování peněz
Půjčování je taková kapitola sama o sobě, zvlášť když jde o peníze. Myslím si, že každého z vás někdo někdy požádal o půjčení peněz. Přinejmenším v dětství. I mě se to stávalo a jako i dalším lidem, se mi to i nevyplatilo. Zkrátka často lidi nevraceli, i když šlo o malé sumy, časem se to nasčítá. Tak jsem si jednou řekla dost, od té doby pro nikoho peníze "nemám". Maximálně pro pár přátel, kterým opravdu věřím.

Půjčování peněz, jak jsem se kdesi dočetla a docela tomu i věřím, ničí přátelství. Ale je potřeba říct, že pokud vám peníze zničí přátelství, věřte, že to opravdové přátelství nebylo.
Je to o tom, pokud bych například byla ředitelka nějaké firmy (to je jen příklad, se mnou to nijak nemůže souviset! :-D ) a nějaká kámoška by byla třeba servírka a měla málo peněz a chtěla je půjčovat, a kdybych jí je nepůjčila tak by byla na mě naštvaná a třeba by se mnou postupem času přestala kamarádit. Samozřejmě že by mi to bylo líto, ale zároveň si myslím, že tohle nebylo žádné opravdové kamarádství, nebo přátelství.

Dokonce znám jeden případ, kdy jedna moje kámoška půjčila jednomu svému kamarádovi několik desítek tisíc, a pak jí to on nechtěl vracet, a musela to z něj dlouho tahat, přemlouvat ho a tak... Protože to samozřejmě neměli napsané na smlouvě (smlouva o půjčce, nebo tak nějak, nevím jak se to přesně jmenuje), takže to z něj nemohla tahat třeba soudně, i když chtěla. Byla z toho dost nešťastná, a teď už je to její bývalý kámoš, pokud vím.

Takže z toho vyplývá: Dobře si rozmyslete, než někomu půjčíte peníze! A při vyšších částkách si to nějak pojistěte (smlouvou), i když jde o přátele. Jinak můžete naletět, nebyli byste první.

A poučení do života z celého článku? Peníze nejsou všechno! Peníze jsou k životu potřeba, stejně tak jako třeba zábava. Ale existují i důležitější věci jako přátelství, láska, rodina... Na to nezapomínejte! :-)

Komentáře jsou uzavřeny.